Odstranjevanje bradavic je pogostejše pri otrocih

Ima vaš otrok pogosto bradavice in ste že pošteno siti stalnih obiskov dermatologa?. Navadne bradavice so najpogosteje pojavljajo pri otrocih, ki so stalno v pogonu in redni obiskovalci bazenov, skupnih telovadnic ali vadečih prostorov. Odstranjevanje bradavic je eden najpogostejših posegov pri otrocih, zaradi tega, ker so bradavice virusnega izvora in se enostavno prenašajo s telesnim stikom.

Otroci so v tem primeru ranljiva skupina, saj radi tiščijo skupaj, se drug po drugem valjajo, a tako prenašajo tudi virus, ki ga nezaščitena bradavica ima v sebi. Bradavice so pri otrocih pogostejše, ker je njihova koža nežna in ranljiva. Vsaka ranica je lahko vstopna točka za virus, ki se razmnoži  do te mere, da nastane bradavica. Odstranjevanje bradavic otroci sovražijo, zato ni odveč, da jih opozorimo na čistočo.

Kako odstraniti bradavice?

Če pobrskate po literaturah in spletu, boste našli nič koliko metod za odstranjevanje bradavic. Marsikdo pozna kakšen zanimiv nasvet, a obstajajo tudi takšni, ki se lahko končajo z dolgotrajnim zdravljenjem pri dermatologu.

Najbolj uspešno zdravljenje na kratki rok je medicinsko odstranjevanje bradavic. Dlje trajajoče metode so bolj domače, a tudi naravne, in so dostikrat uspešne predvsem na račun tega, da bradavica kar sama odpade. Če bradavic ne boste zdravili pravočasno, jih lahko otrok raznese po telesu.

Odstranjevanje bradavic zahteva vztrajnost

Ena najuspešnejših metod za odstranjevanje bradavic je zamrznitev s tekočim dušikom. To metodo je ponavadi treba glede na lokacijo bradavice tudi večkrat ponoviti. Včasih se lotijo bradavice tudi kirurško, a je uspeh manjši, ker bi bilo potrebno odrezati področje bistveno večje od bradavice, da bi odstranili tudi najmanjše količine virusa.

Dermatologi pogosto za odstranjevanje bradavic poskušajo zdravljenje z laserjem ali ekskohleacijo, a je zdravljenje uspešnejše s kombinacijo različnih terapij. Ker je uspešnost zdravljenja odvisno od natančnosti in vztrajnosti, bodite pri tem dosledni in upoštevajte natančna navodila dermatologov.

Pomoč iz lekarne je dobrodošla

Nekatere virusne bradavice so trdovratne in lahko traja kar nekaj časa, da se jih boste znebili. Ker se lahko prenašajo, je pomembno, da se jih zaščiti. Lekarne imajo na voljo veliko obližev in raztopin, ki vsebujejo salicilno, ocetno ali mlečno kislino, zato je odstranjevanje bradavic za marsikoga kar rutinsko opravilo.

Zdravljenje bradavic je odvisno od lege, vrste in izraznosti. Sredstva za odstranjevanje bradavic so agresivna, zato natančno upoštevajte navodila za uporabo in zdravilo redno nanašajte. Če vam sredstvo ne pomaga ali bradavice postanejo boleče ter spreminjajo barvo in velikost, nemudoma obiščite dermatologa in se posvetujte z njim.