Vse, kar morate vedeti pred začetkom 3D tiskanja

3D tisk postaja vse bolj priljubljen in vsesplošno uporabljen, saj je vsestransko uporabljen. Vsekakor moramo do njega pristopiti na pameten in razumen način, saj je ena prvih stvari, na katero nikakor ne smemo pozabiti, prostor, v katerem želite izvajati to dejavnost.

Tisti, ki ste že od malih nog uživali v lepljenju kartonskih zvitkov in v rezanju škatlic za izdelavo vesoljske ladje, ste bili zagotovo navdušeni, ko so se 3D tiskalniki začeli množično pojavljati na trgu. Sistem je sedaj tako razširjen, da lahko tudi v šolah, v številnih oblikovalskih in arhitekturnih studiih najdemo majhne naprave za hitro izdelavo prototipov. Nekateri modelarji imajo v lastni garaži ali pisarni svoj lastni 3D printer. Tudi za najmlajše že obstajajo posebni tiskalniki v obliki igrače ter ostali pripomočki, kot so 3D pisala.

Kaj morate vedeti preden kupite lastni 3D tiskalnik?

Seveda je skušnjava zelo velika in vedno več navdušencev si želi doma imeti svoj lastni tiskalnik za 3D tisk. Preden pa se podate v nakup je dobro poznati nekaj pomembnih smernic in navodil.

Pomembna je izbira prostora

Ena prvih stvari, ki jih je potrebno upoštevati je prostor, v katerem bomo uporabljali svoj 3D tiskalnik. Če ga mislite postaviti v spalnico, premislite še enkrat. Tridimenzionalno tiskanje je namreč precej dolgotrajen postopek in zato morate upoštevati, da bo lahko motil vaš mir. Cenejši modeli, ki so namenjeni domači uporabi, so običajno glasnejši. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu pa nikoli ni prijetna in hitro postane moteča.

Ravno zato je spalnica zadnji prostor, v kateremu lahko izvajate 3D tisk. Če nimate na voljo dodatne delovne sobe ali garaže, morate seveda biti bolj ustvarjalni in izkoristiti mogoče kakšen zaprti balkon ali hodnik na kateremu se ne zadržujete veliko časa.

Kam boste tiskalnik postavili?

Tudi podlaga, na kateri bo postavljen vaš tiskalnik je pomembna in mora biti izbrana previdno. Tresljaji so namreč eden izmed glavnih razlogov za slabe rezultate, a jih je tudi najlažje odpraviti. Tiskalnik za 3D tisk naj bo postavljen na veliki mizi, na primerni višini, na kateri boste imeli dober pregled nad tiskalnikom.

Miza naj ne bo naslonjena na steno. Ob straneh morate pustiti dovolj prostora, da se med tiskanjem ne bo ničesar dotikala. Pazite tudi kako boste postavili kable, saj se med postopkom, ko poteka 3D tisk, ne smete spotakniti. Tiskalnik naj bo nameščena sredi mize, da boste lahko brez težav nalagali ali spreminjali tiskalne filamente.