Dobra zgradba potrebuje zanesljiv skelet

Brez trdnih temeljev ne more zrasti nobena stavba, prav tako je za odličen končni rezultat potreben kvaliteten skelet. To potrjujejo tako imenovane skeletne hiše, ki z minimalno konstrukcijo že predstavljajo varno zgradbo, pripravljeno na zaključna dela in vselitev.

Posebej prikladne so skeletne hiše iz lesa, saj ta material omogoča hitro delo in kakovosten rezultat. Les je zelo dostopen, na izbiro je pestra ponudba, poleg tega je za lepljen les cena nadvse ugodna, sploh za izgradnjo večjih konstrukcij. Les se kot gradbeni material ponaša z različnimi odlikami, zaradi katerih je zelo uporaben. Že tiste prvine, ki so v gradbeništvu posebej izrazite, pri lesu izstopajo, nekatere lastnosti pa dodajo še piko na i.

Za kakovost lesene skeletne hiše jamči trdnost in vzdržljivost lesa. Če je lesena konstrukcija pravilno načrtovana in strokovno izdelana iz kakovostnega lesa, se bo po stabilnosti in vzdržljivosti kosala s praktično vsemi alternativami. V primerjavi s temi nagne tehtnico v prid za lepljen les cena, ki je lahko znatno nižja.

Velika prednost lesa, ki je ni mogoče nadomestiti, pa je estetika. Mnogi prisegajo na ta naravni material prav zaradi elegantnega videza, ki manjka sodobnim materialom. Lepljen les je zato odlična izbira za tiste lesene elemente, ki ostanejo vidni. V ta namen se uporablja lameliran lepljen les, ki je kot nalašč za nadstreške, vidna ostrešja in nosilce ter podobne elemente. Ker je en izmed adutov za lepljen les cena, je skorajda nemogoče najti protiargument, ki bi veljal pri odločitvi za material pri gradnji skeletne hiše.