Kje začeti, ko kupujemo sup desko?

Pred nakupom supa je dobro vedeti, kakšna je ponudba na trgu in kako se različne sup deske med seboj razlikujejo, če smo začetniki ali če smo že vešči supanja, prava sup deska nam bo na vodi zagotavljala optimalno izkušnjo in zabavo. 

Nakup supa

Pri nakupu supa se več ali manj vse vrti okoli stabilnosti. Boljšo imamo stabilnost, bolj prijetno bo supanje. Tisti suparji, ki si želijo večje hitrosti, sprejemajo kopromis pri stabilnosti in se odločijo za ožje, bolj agilne sup deske. Začetniki, katerim je najbolj pomemben izogib padcev v vodo, pa se odločijo za nakup širše, bolj okorne, a hkrati najbolj stabilne sup deske.

Sup desko izbiramo glede na težo

Velikost sup deske izbiramo v skladu s kilogrami. Moramo pa biti pozorni na to, da ne zamešamo priporočljive teže z nosilnostjo. Pri nakupu supa je bolj pomembno, da se pozanimate o priporočenih kilogramih, saj visoka nosilnost še ne zagotavlja, da bo sup za vas primeren in da bo deska uspela generirati kvalitetno sup izkušnjo.

Oblika, trdnost in volumen supa

Trije faktorji, ki določajo stabilnost. Poznamo različne oblike sup desk, odvisno glede na njihovo uporabnost. Poznamo vsestranske ali začetniške sup deske, potovalne supe, tekmovalne supe in supe s katerimi se lahko spuščamo po brzicah. Trdnost napihljivim supom zagotavlja podatek o napihljivosti. Razpon sega nekje od 12 psi pri slabših supih, do 25psi pri boljših supih, če iščete nekaj iz srednjega cenovnega razreda in kvalitete, se bo sup napihnil nekje do 18psi. Volumen supa, določajo razmerje med dolžino, širino in debelino deske, kar določa namembnost supa. Pri krajših supih bo debelina praviloma nekje okoli 10 cm, pri srednje dolgih supih 12 cm in pri daljših supih 15 cm.