Kaj obsega delo zobnega higienika?

Ustna higiena oziroma nega vaših zob je izjemno pomembna. Če ni redna in povsem neustrezna se to kaj hitro pokaže tudi na zdravju ter videzu zob. V prvi vrsti morate poskrbeti za primerne pripomočke, s katerimi boste lahko dovolj temeljito vsakodnevno čistili svoje zobe ter ustno votlino. Na vsake toliko časa je dobro, da obiščete tudi strokovnjaka za to. Da, prav ste slišali. To je ustni higienik, ki bo še toliko temeljiteje poskrbel za nego, s tem pa tudi za zdravje in lep videz zob.

Za marsikoga sta izraz ustni higienik in ustna higieničarka povsem nova. Nedolgo nazaj namreč tudi pri nas ni bilo prav veliko strokovnjakov s tega področja. Sedaj pa jih je vse več in vse več ljudi se takšne strokovnjake odloča obiskovati vsaj enkrat na pol leta. Vrhunski ustni higieniki so za vas na voljo tudi v zobozdravstvenem centru Babit, kjer lahko izbirate še med številnimi drugimi storitvami, ki so povezane z zdravjem in estetiko zob.

Širok spekter znotraj zobozdravstvene dejavnosti

Kaj pravzaprav obsega delo ustnega higienika? Izjemno širok spekter znotraj zobozdravstvenih dejavnosti. Ključne naloge so:

  • učinkovito odstranjevanje mehkih ter trdih obzobnih oblog,
  • poliranje,
  • peskanje,
  • beljenje zob,
  • biomodulacija,
  • laserska dezinfekcija,
  • lasersko odstranjevanje aft,
  • meritve obzobnih tkiv.

Poleg omenjenih dejavnosti njegovo delo vključuje še svetovanje ter vzgojne in motivacijske procese o ustni higieni. Odličen ustni higienik izvaja tudi diabetično svetovanje. Ob tem se aktivno vključuje pri higienski ter vzdrževalni fazi parodontalnega zdravljenja.

Kaj najbolj odlikuje dobrega ustnega higienika?

V prvi vrsti mora vsak ustni higienik znati dovolj dobro prisluhniti ljudem oziroma svojim strankam. V tem poklicu nebesedna komunikacija zagotovo igra še toliko večjo vlogo. Pomembne sta mimika obraza ter govorica telesa na sploh. Tovrstni strokovnjak mora prepoznati pacientovo psihološko stanje ter najti primeren oziroma pravi pristop. Šele nato lahko pacienta pravilno usmeri v nadaljnje zdravljenje.

Med ključne osebnostne karakteristike ustnega higienika sodijo doslednost, pozitivna naravnanost, strokovnost, natančnost, predanost do dela in ne nazadnje odgovornost do pacientov.

Lahko z domačo ustno higieno odpravite parodontozo?

Dejstvo je, da parodontoza oziroma vnetje dlesni prizadene skorajda vso odraslo populacijo. Velja namreč za najbolj kronično bolezen v ustni votlini. Na žalost se takšna bolezen pojavi skorajda povsem neopazno, celo brez posebnih bolečin, napreduje pa lahko izjemno počasi. Do razpada obzobnih tkiv in močnega krvavenja privedejo šele kronične oblike takšne bolezni.

Tudi izbrani ustni higienik vam bo povedal, da je eden od ključnih ciljev v ustni votlini predvsem to, da se ohranijo zdrave dlesni in s tem zdravi zobje, in to do pozne starosti. Preprečevanje parodontoze je zato še toliko bolj nujno. Posamezniki doma seveda zmorejo opaziti krvavitev, kljub temu pa ne zmorejo z zobno krtačko ali pa s kakšnim drugim primernim zobnim pripomočkom odstraniti zobnega kamna na korenini zobu, če je žepek globlji kot 4 milimetre. Z domačimi pripomočki namreč lahko samo malce postrga od zgoraj, a v globini zobni kamen še vedno ostaja. Slednje pa seveda povzroča vnetje.

Vnetje obzobnih tkiv

Ustni higienik vam lahko razloži, zakaj pravzaprav prihaja do vnetja obzobnih tkiv. Glavni vzrok za tovrstni pojav so zagotovo bakterije v oblogah zob, ki se nalepijo na hrapave površine zobu. Nezadostna oziroma pomanjkljiva domača ustna higiena, stres, kajenje, hormonske spremembe, sladkorna bolezen in še kaj pa stanje lahko samo še bistveno poslabšajo.