Pri adaptaciji je ključna izolacija mansarde

Podstrešni prostori so lahko zelo privlačni za tiste, ki želijo neizkoriščen del svojega stanovanja preurediti v uporabno bivališče ali vsaj v uporabne prostore za kakšen drug namen. Seveda pa bo potrebna adaptacija, ki vključuje kar nekaj dela. Med ključnimi opravki je izolacija mansarde, ki običajno zahteva največ dela in stroškov pri takšnih posegih.

Na podstrešju običajno nimamo kakšne posebne izolacije, če prostori nimajo uporabne funkcije. Tam ni treba skrbeti za primerne temperature, važno je le, da dobro izoliramo stanovanjske prostore v spodnjih nadstropjih. Zelo redki so primeri, da ne bo treba mansarde posebej izolirati v sklopu adaptacije – tudi če izolacija že obstaja, je verjetno stara in dotrajana, potrebna prenove oziroma kar zamenjave.

Izolacija mansarde ne dopušča bližnjic

Pomembno je, da delo opravimo tako, kot je treba. Izolacija mansarde namreč ne dopušča kakšnih bližnjic, tudi če želimo kak evro prihraniti. Opravka imamo z velikimi izpostavljenimi površinami, celotno ostrešje je na udaru močnega sonca in spremenljivih zunanjih temperatur. To pomeni, da mora biti izolacija mansarde kvalitetna in brezkompromisna. Seveda lahko tak učinek pričakujemo le pri kakovostnih izolacijskih sistemih, ki jih ponujajo izkušeni izvajalci tovrstnih del. Na https://er-mont.si/storitve/mansarde/ lahko najdemo rešitve, ki bodo kot nalašč v takšnih situacijah.

Izbira je seveda odvisna od dejanskih zahtev, saj nimamo vedno opravka z istimi izzivi. Včasih bo izolacija mansarde pravzaprav precej enostavna, sploh če se lahko poslužimo preverjenih suhomontažnih sistemov.

Drugi opravki, ki spremljajo izolacijo mansarde

Seveda ne smemo pozabiti še na nekatere druge opravke, ki spremljajo izolacijo mansarde. Kar nekaj dela lahko opravimo sproti, nekaj pa ga bo treba opraviti naknadno. A na srečo kakšnih večjih projektov verjetno ne bo, večinoma se bo treba posvetiti le ureditvi prostorov in napeljave. Tako bo izolacija mansarde verjetno največja obveznost, nato sledijo prijetnejša in lažja, pa tudi cenejša opravila.