Naj vam bo tudi to zimo toplo pri srcu!

Toplina domačega stanovanja je tisto, česar se pozimi najbolj veselimo, ko se vračamo domov po napornem delovnem dnevu ali po drugih opravkih. Zelo neprijetno pa je, če se vrnemo v mrzlo stanovanje, ki je komaj kaj toplejše od okolice. Zato moramo imeti zanesljiv in zmogljiv ogrevalni sistem, najbolje se v zimskem času obnesejo kurilne naprave.

S kurjenjem se zanesljivo ogrevamo, hkrati pa na ta način v stanovanje vnesemo še prav poseben občutek topline, ki ga oddajajo živahni plameni. Računamo na to, da bomo med sodobnimi kurilnimi napravami gotovo dobili takšne, ki te naloge brezhibno opravljajo. A hkrati ne smemo pozabiti še na druge nujne komponente takšnega sistema, pri kurjenju recimo potrebujemo tudi delujoč dimnik. Ta je pogosto šibka točka, morda bo potrebna obnova dimnika ali pa želimo dimnik izdelati na novo.

Pri sodobnih kurilnih napravah je potrebna obnova dimnika

Če se odločimo za vgradnjo sodobne kurilne naprave v starejši objekt, je pametno premisliti o tem, ali je potrebna obnova dimnika. Ni nujno, da bo to res kritična naloga, saj so kvalitetni dimniški sistemi dobro pripravljeni na desetletja delovanja. A da bi lahko svojo opremo dobro izkoristili ter kurili varno, zanesljivo in učinkovito, je morda obnova dimnika vseeno dobra ideja.

V vsakem primeru je treba preveriti stanje dimnika in se prepričati, da sistem dobro deluje. S tem zagotovimo tudi učinkovito delovanje same kurilne naprave, tako da obnova dimnika še zdaleč ni vezana le na sam dimnik, temveč ima še mnoge druge koristne učinke. Zato se odločamo za storitve uglednih izvajalcev, ki skrbijo za celovito pripravljenost dimnika. Podjetje Ogm-Bi ima v ponudbi obnovo dimnika, preglede in vzdrževanje, pa tudi druge storitve, ki so potrebne za to, da se lahko na svoje kurilne naprave povsem zanesemo.

Morda se zdi, da je delo precej enostavno in lahko za svoj dimnik skrbimo tudi sami. A to v praksi pogosto pomeni, da dimnik preprosto zanemarjamo, dokler se ne začnejo kazati kakšne težave. Tudi če ni potrebna obnova dimnika, se splača premisliti o tem, kako lahko stanje dimniškega sistema izboljšamo. Ne osredotočamo se le na dimniške cevi.

Dimniški sistemi ne vključujejo le samih cevi

Dimniške cevi so seveda nujne za učinkovito odvajanje dima in plinov, ki nastajajo pri izgorevanju kuriva. S tem imajo nepogrešljivo vlogo, ki predstavlja glavno funkcijo vsakega dimnika. A samo s cevmi še ne moremo sestaviti delujočega dimnika, potrebovali bomo še kar nekaj elementov.

Tu so nam sicer na voljo različne opcije. Dimniški sistemi nam dajejo veliko svobode pri načrtovanju in izdelavi, tako da v vsakem okolju dosegamo tiste učinke, ki jih iščemo. Včasih se res izkažejo za najboljše tisti dimniki, ki so zelo enostavno zasnovani.

Enostavni dimniški sistemi

Pri nekaterih sistemih imajo dimniške cevi zelo opazno vlogo, kakšnih kompleksnih dodatnih elementov pa niti ne potrebujemo. Poskrbeti moramo le za to, da se lahko posamezne komponente sistema povežejo med seboj, torej da lahko kurilno napravo sploh priklopimo v tak sistem. Na drugi strani pa mora biti urejen odvod v okolje. Takšni dimniški sistemi so zelo enostavno zasnovani, so tudi poceni in enostavni za izdelavo oziroma vgradnjo. Pogosto se uporabljajo pri kakšnih kurilnih napravah, ki niso stalno v rabi.

Običajno se na ta način izdelujejo enoslojni dimniki, pri katerih uporabimo praktične inox dimniške cevi. To je lahko zelo posrečena rešitev, sploh če ciljamo na enostavno izdelavo in ugodno ceno. Kljub temu pa so takšni dimniški sistemi že učinkoviti pri svojem delu, če seveda pripravimo rešitev, ki odgovarja zahtevam kurilne naprave. Takšni dimniki so primerni tudi takrat, ko ne želimo posegati v prostor, pripravimo lahko zelo domiselne sisteme, s katerimi naslovimo kakšne posebne zahteve.

A prav tako imamo na voljo tudi druge izvedbe dimnikov, s katerimi bomo morda še veliko bolj zadovoljni. Ker se dimniški sistemi pogosto izdelujejo po meri, je seveda pametno izbrati tiste rešitve, ki bodo najbolje funkcionirale v naši situaciji. Tu nam materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi dimnikov, ponujajo veliko možnosti.

Šamotna opeka omogoča gradnjo naprednih dimniških sistemov

Za sodobne dimnike se uporabljajo različni materiali. Spet izstopajo predvsem tisti materiali, ki se uporabljajo za dimniške cevi, a nekaj pozornosti moramo posvetiti tudi preostalim materialom, ki jih potrebujemo za celovit dimniški sistem. Tu nam priskoči na pomoč tudi šamotna opeka, ki je nepogrešljiva pri izdelavi sodobnih dimnikov.

Nasploh so šamotni materiali zelo koristni v takšni vlogi, šamotna opeka nam omogoča, da dimnik vgradimo v vsako okolje, pri tem pa dosegamo izvrstne funkcionalne učinke. Material skrbi za učinkovito zadrževanje toplote, je zelo vzdržljiv in odporen na visoke temperature. Preprečuje pregrevanje prostorov in znižuje tveganja za stanovalce, ki prostore uporabljajo. Še bolj kritična je šamotna opeka pogosto v industriji, v gostinstvu in drugod, kjer se uporabljajo zmogljivejše peči in se pojavljajo še večja tveganja. V vsakem primeru pa nam ti materiali ponujajo dosti fleksibilnosti, da pripravimo rešitve po meri. Dosežemo izvrstne učinke, ki jih od naprednih dimniških sistemov pričakujemo.

Ravno v teh primerih bo gradnja dimnika morda nekoliko večji izziv, sploh če želimo nasloviti kakšne posebne zahteve kurilnih naprav in druge opreme, ki jo uporabljamo. Zato moramo biti zelo pozorni na to, da za načrtovanje in izdelavo takšnega dimnika izberemo pravega strokovnjaka. Obrnemo se na podjetje, ki ima dolgoletne izkušnje in potrebne spretnosti za pripravo pravih rešitev za zahtevnejšo uporabo. Gradnja dimnika za industrijo in za druge posebne namene je lahko velik projekt, ki ga nikakor ne moremo prepuščati naključju. Uporabljajo se prilagojene rešitve in kvalitetni materiali, tu pri izvedbi nimamo veliko prostora za napake. Na srečo pa najdemo prave rešitve, šamotna opeka nam omogoča prilagodljivost pri gradnji, najdemo tudi druge materiale in izvedbe, s katerimi lahko izdelamo napreden dimniški sistem za praktično vsak namen.

Najbolj prepričljiv bo troslojni dimnik

Za pravi dimnik se odločimo tako, da dobro preučimo svoje potrebe oziroma zahteve kurilnih naprav, ki jih uporabljamo. Tako se bo hitro pokazalo, kakšen dimniški sistem potrebujemo, sploh če imamo kakšne posebne zahteve. Seveda lahko ugotovimo, da bo čisto dovolj že preprost in poceni dimnik iz jeklenih cevi. A če imamo višja pričakovanja, lahko najdemo še mnoge druge opcije, ki so pogosto bistveno bolj prepričljive.

To je lahko šamotni troslojni dimnik, ki se pripravlja v mnogih okoljih. Ni nujno, da gre za kakšne res zahtevne naloge, tudi v domačem stanovanju lahko izdelamo takšen dimnik. Gre za dimniški sistem, ki je izdelan iz treh plasti materiala, vsaka plast pa ima svojo nalogo. Dosežemo izvrstne funkcionalne lastnosti in zelo kvaliteten dimnik, ki nam bo dobro služil dolgo vrsto let. Poleg tega nam troslojni dimnik daje tudi nekaj dodatne fleksibilnosti, če je treba kakšne funkcije še nekoliko prilagoditi.

Kako je sestavljen troslojni dimnik?

Vsak sloj nam omogoča nekaj prilagodljivosti, a načeloma sledimo zasnovi, ki ponuja kar najboljši končni učinek. Takšni dimniki imajo zanesljivo dimniško cev, ki preprečuje uhajanje dima in plinov. Pogosto je to keramična tuljava, ki je postavljena v središče dimnika. Okoli osrednje cevi je treba izdelati izolacijsko plast, ki je zelo pomembna za preprečevanje uhajanja toplote, preprečujemo pregrevanje prostorov in zagotavljamo boljšo izkušnjo stanovalcev. Zaključna plast pa se izdela iz betona, to je plašč, ki omogoča zanesljivo vgradnjo dimnika v objekt. Skrbi za stabilnost in vzdržljivost, troslojni dimnik je dobro pripravljen na večje obremenitve in dolgoletno uporabo. Pričakujemo lahko, da bomo s takšnim sistemom zelo zadovoljni, tudi če redno uporabljamo kakšne zmogljive kurilne naprave.

Sam dimniški sistem je treba nato povezati s kurilnimi napravami, uredimo pa še kakšne druge malenkosti. A načeloma je troslojni dimnik zelo dobra izbira – takšno ponudbo najdemo na https://www.ogm-bi.si/seo-strani/samotni-troslojni-dimnik/ pri uglednih izvajalcih, ki zagotovijo izvrsten rezultat pri vgradnji dimnika v vsak objekt.

Šamotna plošča daje dimniku izvrstne lastnosti

Šamotni materiali imajo vedno pomembno nalogo, omenili smo že nekatere ključne prednosti, ki jih prinaša šamotna opeka. Imamo pa tu na voljo še nekatere druge rešitve, ki jih lahko s pridom izkoristimo. Ena teh je recimo tudi šamotna plošča, ki jo morda bolje poznamo kot kuhinjski pripomoček – takšna plošča se lahko uporablja v pečici, kjer ima pravzaprav podobno nalogo, le da je končni cilj drugačen.

Šamotna plošča skrbi za to, da lahko uravnavamo prenašanje toplote med materiali in okoljem. Material je zelo dober akumulator toplote, tako preprečuje pregrevanje in omeji toplotne izgube. Zagotavlja bolj prijetno počutje v ogrevanih prostorih, pa tudi bolj varčno delovanje kurilnih naprav z boljšim izkoristkom. Takšno nalogo imajo vsi šamotni materiali, ki nam tu omogočajo izdelavo zelo prepričljivih dimniških sistemov.

Sama šamotna plošča pa je hkrati pomembna za optimalno razporeditev toplote na površinah, ki imajo še drugo uporabno vrednost. Najbolj značilen primer so plošče za peko, še bolj pa pride šamotna plošča do izraza pri izdelavi krušnih peči in podobnih kurilnih naprav. Tu si lahko privoščimo kar dosti svobode, če poznamo materiale, ki so nam na voljo. Vedno lahko pripravimo izvrstne rešitve, s katerimi bomo svoje delo odlično opravljali. V tej vlogi šamotna plošča skrbi za to, da se peč enakomerno segreje in učinkovito oddaja toploto, kar je ključnega pomena za peko. Pri manjših ploščah, ki jih uporabljamo v običajnih kuhinjskih pečicah, ciljamo na enak učinek, a pri večjih pečeh je iz tega materiala sestavljena celotna podlaga, tako da pride šamotna plošča še bolj do izraza.